Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΒΛΑΧΩΝ 2012 - ΡΕΚΟΡ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ


10 – 12 χιλιάδες οι επισκέπτες και πάνω από 2,5 χιλιάδες οι χορευτές
Οι εθνικές υποχρεώσεις ανάγκασαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην παρευρεθεί στις εκδηλώσεις
Παρουσίασαν το πρόγραμμα
Όλα είναι έτοιμα πλέον για το 28ο Αντάμωμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών συλλόγων Βλάχων που θα πραγματοποιηθεί στις 28 – 29 -30 Απριλίου στην Καλαμπάκα και 1η Μαϊου στην Καστανιά.
Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο γραφείο του Δημάρχου Καλαμπάκας κου Σακελλαρίου πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου και παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του Ανταμώματος.
Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών συλλόγων Βλάχων κος Μαγειρίας, πήρε πρώτος τον λόγο αναλύοντας το πρόγραμμα ήτοι:

ΠΕΜΠΤΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ
Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας
20:15 Ημερίδα "οι Βλάχοι των Σταγών"

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ
20:00 Παρουσίαση λαϊκών δρώμενων ηθών και εθίμων από την πλούσια πολιτιστική παράδοση του Βλαχόφωνου Ελληνισμού

ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ
12:00 1η Συνδιάσκεψη της Παγκόσμιας Βλάχικης Αμφικτιονίας. Η δεύτερη συνδιάσκεψη θα γίνει στο Τορόντο του Καναδά.
19:00 παρουσίαση σε ομάδες των χορευτικών συγκροτημάτων της ομοσπονδίας μας, με βάση την κοινή καταγωγή μας.

1 ΙΟΥΛΙΟΥ ΚΑΣΤΑΝΙΑ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ
10:15 Ο Μεγάλος χορός , Κάρλου Μάρι με την συμμετοχή όλων των Συλλόγων που συμμετέχουν στο Αντάμωμα.

Στο Αντάμωμα θα συμμετέχουν πάνω από 60 σύλλογοι με δυόμισι χιλιάδες χορευτές. Ρεκόρ για τα δεδομένα του Ανταμώματος θα είναι και η συμμετοχή επισκεπτών που θα ξεπεράσουν τις 12 χιλιάδες.
Οι  εργασίες του Ανταμώματος είπε , θα μεταδοθούν από 20 τηλεοπτικά κανάλια ανά την Ελλάδα και όχι μόνο.
Ο Δήμαρχος Καλαμπάκας δήλωσε πως μετά από μια προσπάθεια ενός έτους, καταφέραμε να φτάσουμε προ των πυλών των εκδηλώσεων.
Ο Δήμος Καλαμπάκας είναι ο μεγαλύτερος Βλαχόφωνος στην  Ελλάδα. Ο Δήμος είναι έτοιμος να υποδεχτεί τις  χιλιάδες των Επισκεπτών και ήδη τα ξενοδοχεία έχουν μεγάλη πληρότητα. Πρόκειται για ένα πολιτιστικό και οικονομικό γεγονός που ομόφωνα η περιοχή αγκάλιασε με θέρμη.
Οι εκδηλώσεις όπως δήλωσε, θα κοστίσουν στον Δήμο 30 χιλιάδες ευρώ.

Πρόκειται για μια διαφορετική νότα που θα φέρει στην περιοχή χιλιάδες κόσμο αλλά και ήθη και έθιμα από όλη την Ελλάδα. Οι συμμετέχοντες στο Αντάμωμα κρατάνε ψηλά τον πήχη γιατί θέλουν να ξεχωρίσουν ως Έλληνες.

Τον κέρδισαν οι Βρυξέλλες -  Τον έχασε η Καλαμπάκα
Μεγάλη ατυχία για την  Καλαμπάκα και το 28ο Αντάμωμα Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων , η απουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια αφού τελικά δεν θα παρευρεθεί στις εκδηλώσεις .
Ο Πρόεδρος ήθελε τόσο πολύ να παρευρεθεί στο Αντάμωμα και ήταν όλα κανονισμένα [ Ξενοδοχεία κ.λ.π. ] . Δυστυχώς  όμως το πρόβλημα του Πρωθυπουργού κου Σαμαρά στο μάτι είχε ως αποτέλεσμα να μεταβεί στην θέση του στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Έτσι Πέμπτη και Παρασκευή ο κος Παπούλιας  θα βρίσκεται στο εξωτερικό και το Σάββατο θα ενημερώσει την Ελληνική Κυβέρνηση για τα αποτελέσματα.
Πάντως ο κος Παπούλιας  άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει την επίσκεψη αυτή πολύ σύντομα.